Beginnen met Duurzaamheid

Vaak wordt ik gevraagd hoe je nu een eerste stap richting een duurzaam schildersbedrijf kan zetten. Men wil in de regel wel, maar weet vaak niet hoe te beginnen. Dat op zich zelf is natuurlijk al een eerste stap. Maar aangezien duurzaamheid in zoveel variaties komt geef ik hieronder enkele eenvoudige tips, waarmee jou schildersbedrijf al een flinke stap richting duurzaamheid kan zetten.

Denk zelf na
Dat is mijn eerste tip. Als het je geen bal kan schelen hoe de wereld er na jou leven uitziet ga je gewoon door met wat je nu doet. Lees dan ook vooral niet verder. Mocht je wel betrokken zijn met de toekomst van onze planeet, dan moet je jezelf regelmatig wat zaken afvragen.

Omdat wij schilders zijn betrek het in dit blog vooral op onze bedrijfsvoering. Vraag je dus eens af waar verf van gemaakt wordt. Wat gebeurt er met verf aan het eind van zijn levenscyclus? Zijn oplosmiddelen echt nodig? Wil ik wel plastic op de binnenmuren? Zomaar wat vragen die een duurzame schilder zich af mag vragen. En vraag je ook eens af wat al die “duurzame” keurmerken op de verpakkingen nu werkelijk betekenen. Doe er maar eens een klein onderzoekje naar en verbaas je!

Buitenwerk
De makkelijkste stap om je buitenwerk te verduurzamen is de productkeuze, het verfsysteem. Kies voor producten die meer natuurlijke grondstoffen bevatten in plaats van op aardolie gebaseerde producten. Aardolie is vervuilend in winning en productie. Ook is het eindig als grondstof. Kies dan liever voor producten die (voor een deel) bijvoorbeeld lijnolie bevatten. Deze grondstof groeit elk jaar weer, zelfs in Nederland en doet al zo’n 400 jaar dienst in verf. “Haal je verf liever bij een Nederlandse boer of bij een superrijke oliesjeik?”

Producten om mee te starten
Aangezien we nu aan het begin een transitie periode staan, zijn er nog niet veel producten die meteen 100% duurzaam zijn. Dat is ook niet erg. Het gaat om de beweging, die moet versnellen. Hoe meer mensen in beweging komen, hoe sneller deze producten er zullen komen. Nu schilderen we nog vaak met producten die maar voor een (groot) deel duurzaam zijn. Twee van deze producten wil ik hier uitlichten, omdat deze qua verwerking dicht bij de gangbare (vervuilende) alkyd buitenlakken staan. Daardoor makkelijk toepasbaar voor de schilder die eens een duurzaam product wil proberen.

Aquamaryn Toplin
Dit lijkt een chemische alkydverf maar dan een waar het alkyd vervangen is door duurzaam geproduceerde lijnolie en een herwinbare, veresterde plantaardige olie. Die “verestering” lijkt op een alkyd maar is in feite een reactie met alcohol om o.a. de droging te verbeteren. Ook het oplosmiddel is voor een groot deel vervangen door een natuurlijk oplosmiddel. Door op deze wijze verf te produceren zit het percentage natuurlijke grondstoffen rond de tachtig procent. Verder verwerkt deze verf nagenoeg hetzelfde als de reguliere alkyd buitenlakken. Is aan te kleuren op de mengmachine in elk gewenste kleur. Ook de grondverf en de zijdeglans zijn leverbaar in alle kleuren. Een fijn product waar elke schilder zonder al te veel aanpassingen mee overweg kan.

Copperant Quattro
De Quattro is een heel ander product dan de Toplin. Deze staat qua gebruik nog dichter bij de reguliere buitenlakken. Het bindmiddel in deze verf is een biobased alkydhars. Het duurzame van dit product is dat de bindmiddelen niet gemaakt zijn uit aardolie maar een natuurlijke oorsprong hebben. Sterker nog, het zijn de reststoffen van een heel ander fabricage proces. De toepassing en verwerking laat zich makkelijk vergelijken met de standaard buitenverven. De lakken zijn verkrijgbaar in hoog- en zijdeglans, in elke kleur te maken op de mengmachine. Er is ook een prima grondverf (in alleen lichte kleuren) leverbaar, voor een volledig systeem. Mooie bijkomstigheid is de zeer goede droging, waardoor dit product ook geschikt is voor de lastigere seizoenen.

Kans
Geef deze producten eens een kans. Op deze wijze kunnen wij als schilders van onderop aan de branche laten weten dat de verfmakers de verduurzaming van de verfplas serieus moeten nemen. Aardolie kan echt niet meer en alternatieven zijn er gewoon. En nog iets niet geheel onbelangrijks, vaak zijn deze duurzame verven ook nog eens minder schadelijk voor onze klanten en de schilders zelf!

Dit blog is eerder gepubliceerd op schildersVAK.nl

Toplin Glans
Copperant Biobased Hoogglans

Heb je vragen?

Mars Verf Natuurlijk

Onze laatste blogs ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het nieuws en speciale aanbiedingen.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This